Als een boor- of gasproductieplatform op zee zijn dienst heeft gedaan, waar laat je hem dan? Het afzinken van platformen is sinds 1998 verboden, dus bestaande platformen moeten worden gedemonteerd en gerecycled (decommissioning).

Snijden en afvoeren

Eén van onze klanten is momenteel bezig met het afbreken van vier platformen voor de Noorse kust. De platformen worden in stukken gesneden en afgevoerd naar wal. Het in stukken snijden gebeurt met speciale lasmachines, welke zijn geplaatst in vier gemodificeerde 10ft offshore containers.

In 30 dagen vier nieuwe containers

De huidige zeecontainers (waar de lasmachines in stonden) waren verouderd en voldeden niet langer aan de strenge Noorse regelgeving. Aan ons de vraag om binnen 1 maand vier nieuwe containers te bouwen die aan alle regelgeving voldoen en gecertificeerd zijn.

Een uitdagende deadline

De gestelde deadline van 30 dagen was heel krap. Waarom?
➞ Er moet een ontwerp voor de constructie worden gemaakt.
➞ Alle onderdelen moeten geleverd worden.
➞ Alles moet worden gemonteerd.
➞ De containers moeten worden gekeurd door een speciale NORSOK inspecteur.

Daarnaast bevatten de containers complex elektrawerk. Er is 440v bekabeling aangebracht conform Norksok Z-015 richtlijnen om 6 zware lasmachines per container te kunnen gebruiken. De benodigde onderdelen heeft niet iedereen op voorraad liggen en het monteren is arbeidsintensief.

Wat komt er in de containers?

In totaal worden er vier witte containers gemaakt. In drie van deze containers komen lasmachines, de vierde container wordt gebruikt om te gutsen. Alle containers zijn voorzien van speciale offshore loopdeuren, nieuwe bekabeling, kabelbanen, nissen voor stekkers, logo’s en frames voor lasmachines.

Teamwork

Om de deadline te halen hebben we een dozijn aan extra vakmensen ingeschakeld. De opdrachtgever is meerdere malen langs geweest om de voortgang te monitoren. Na oplevering zijn de containers per vrachtwagen naar Stavanger gebracht en vanuit daar per boot naar het boorplatform gebracht.

Switchboardcontainer

Na oplevering van het project hebben we ook nog een zogeheten ‘switchboard container’ gebouwd. Deze container verzorgt de stroomverdeling naar de 4 offshore containers. In de switchboardcontainer wordt de stroom verdeeld naar 4 aansluitpunten. Ook kan (middels een trafo) de spanning worden omgezet van 400V naar 110V en 220V. Via het bedieningspaneel in de container kan bepaald worden welke containers wel of geen stroom krijgen.

Voor ons modificatie team is geen uitdaging te groot! Heb jij een ambitieus idee, een uitdaging of een vraag?